Vrijgekomen werken

Er zijn verschillende instellingen en projecten actief bezig met het indexeren van het publieke domein. Hiermee kunnen ze creatieve werken breder beschikbaar stellen aan hun publiek. Hieronder staat een lijst met enkele van deze indexen, instituten en projecten.

Heb je zelf een collectie met werken die in het publieke domein terecht komen, of heb je een lijst met namen van artiesten en andere creatieve makers die in 1947 overleden zijn? Mail ons op: info@creativecommons.nl

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek heeft een initiële lijst samengesteld met meer dan 120 auteurs die in 1947 overleden zijn. Al deze auteurs hebben in het Nederlands gepubliceerd.

Lees op deze pagina welke auteurs dit zijn en hoe je hun werk kan verkennen.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft in zijn collectie kunstwerken van 64 mensen die in 1947 overleden zijn. Werken van deze kunstenaars worden in de komende tijd op hoge resolutie beschikbaar op de website van het Rijksmuseum.

Lees op deze pagina welke kunstenaars dit zijn.

Open Data Depot WO2

Het Nederlands Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies (NIOD) / Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) hebben gedeeld hoe zij actief op zoek zijn naar publiek domein materialen om meer kwalitatief hoogwaardige digitale bronnen rondom het thema Tweede Wereldoorlog beschikbaar te stellen voor het brede publiek.

Op deze pagina is meer informatie en enkele voorbeelden te vinden over dit project.

Open Beelden

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft op zijn Open Beelden platform 100 publiek domein video’s geselecteerd en beschikbaar gesteld.

Lees op deze pagina meer over deze werken.

Wikidata

WikiData is een ambitieus project van de Wikimedia gemeenschap om een database aan te leggen vol met gestructureerde data die extern verifieerbaar is. Deze database heeft meer dan 42 miljoen verschillende items over diersoorten, concepten uit de wetenschap, bekende mensen, etc.

Lees op deze pagina welke bekende Nederlanders in 1947 overleden zijn en hoe je deze lijst kan aanvullen.